Rizika substituční terapie testosteronem - Krechlerová, Magda (Urologie pro praxi, 2023)
Hlavní léčbou primárního hypogonadismu je substituce testosteronu. V urologické ambulantní praxi se nejčastěji setkáváme s pozdním nástupem hypogonadismu v souvislosti se stárnutím mužů. A právě s ohledem na věk pacientů a jejich komorbidity je zásadní znalost správné diagnostiky, indikace a forem léčby. Cílem je zmírnění příznaků hypogonadismu při zachování maximální bezpečnosti a omezení nežádoucích účinků léčby.
Keywords: syndrom mužského stárnutí; rizikové faktory; hypogonadismus; Hormone Replacement Therapy; Humans; diferenciální diagnóza; mužské pohlaví; testosteron; lidé; Testosterone; Diagnosis, Differential; hormonální substituční terapie; Male; Hypogonadism; Risk Factors