Vasektomie - Vik, Viktor (Urologie pro praxi, 2023)
Vasektomie je jedním z nejčastěji prováděných urologických zákroků a představuje nejspolehlivější formu mužské sterilizace a nejjistější cestu k zajištění kontracepce páru. I přesto, že se jedná o velmi jednoduchý chirurgický zákrok, prošel tento výkon celou řadou modifikací a postupným vývojem. Bohužel ani naše současné zkušenosti, znalosti a standardizace postupu nevylučují možné komplikace či případná selhání a každý operatér by si tohoto faktu měl být plně vědom.
Keywords: vasektomie; Vasectomy; Sterilization, Reproductive; lidé; mužské pohlaví; sterilizace reprodukční; Postoperative Complications; Male; pooperační komplikace; Humans