Priapismus - Hok, Marek; Novák, Jan (Urologie pro praxi, 2023)
Představujeme kazuistiku 58letého pacienta, který byl pro priapismus odeslán spádovým urologem na naše pracoviště. V úvodu shrnujeme základní charakteristiky pro tento poměrně vzácný akutní stav. Případ demonstruje základní diagnostický algoritmus a léčbu ischemického priapismu od miniinvazivních postupů včetně aplikace sympatomimetik přes provedení distální glanulokavernózního shuntu dle Ebbehoj ́e až po definitivní řešení ve formě proximální bulbokavernózní anastomózy dle Quackels ́e.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Urological Agents; urologické látky; Humans; tamsulosin; lidé středního věku; lidé; nežádoucí účinky léčiv; mužské pohlaví; Tamsulosin; Male; Priapism; Middle Aged; priapismus