Minimálně invazivní léčba retence moče u staršího muže s komorbiditami - Broďák, Miloš; Chovanec, Vendelín; Krajina, Antonín (Urologie pro praxi, 2023)
Retence moče způsobené zvětšenou prostatou u staršího nebo polymorbidního muže výrazně snižuje kvalitu života. Standardní operační endoskopické metody mohou být rizikové a je snaha o nalezení minimálně invazivní léčebné metody. Jako nadějná se jeví embolizace arterií prostaty provedená intervenčními radiology. Cílem práce je prezentace klinického případu této úspěšné léčby retence moče.
Keywords: Comorbidity; komorbidita; lidé; hyperplazie prostaty; senioři nad 80 let; Male; retence moči; Prostate; Aged, 80 and over; terapeutická embolizace; Urinary Retention; Prostatic Hyperplasia; Embolization, Therapeutic; Humans; mužské pohlaví; prostata