Nevídaná rabdomyolýza - Liachovická, Kristína; Sztuchlíková, Věra; Lysková, Lucie; Orság, Jiří; Kosatíková, Zdenka; Hrubý, Miroslav; Vymětal, Jiří; Krejčí, Karel (Vnitřní lékařství, 2023)
Rabdomyolýza je potenciálně život ohrožující syndrom charakterizovaný nekrózou svalových buněk a uvolněním intracelulárního obsahu do cirkulace. Akutní poškození ledvin představuje jednu z jeho nejzávažnějších komplikací. Odhalení vyvolávajícího faktoru vyžaduje v některých případech značné diagnostické úsilí, jak dokumentuje i popisované kazuistické sdělení. Základ terapie tvoří, kromě ovlivnění samotné příčiny, časná a poměrně agresivní rehydratační terapie. V nejzávažnějších případech je nezbytná náhrada funkce ledvin, která se řídí renálními indikacemi. Eliminace samotného myoglobinu je ale při konvenční dialýze (i s použitím high‐flux dialyzačních membrán) vzhledem k jeho molekulové velikosti (17kDa) nedostatečná. Významným krokem ke zlepšení eliminace myoglobinu při rabdomyolýze se stalo použití inovativních dialyzačních membrán propustných i pro látky s vyšší molekulovou hmotností, takzvané medium cut‐off (MCO), či high cut‐off (HCO) membrány. Jejich využití bylo v případě popisované pacientky klíčovým momentem při snaze o zvrácení akutního poškození ledvin s oligurií, hypervolemií a dalšími provázejícími komplikacemi. Došlo k signifikantnímu poklesu myoglobinu v cirkulaci, rychlému zlepšení renálních funkcí a celkového klinického stavu.
Keywords: Rhabdomyolysis; rhabdomyolýza; lidé; Female; senioři; hydratace organismu; Acute Kidney Injury; Renal Dialysis; Organism Hydration Status; Aged; akutní poškození ledvin; dialýza ledvin; ženské pohlaví; Humans