Klíšťová encefalitida v České republice v roce 2022 - Orlíková, Hana; Vlčková, Iva; Manďáková, Zdenka; Malý, Marek; Kynčl, Jan (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2023)
V roce 2022 bylo do Informačního systému infekční nemoci (ISIN) nahlášeno celkem 710 případů středoevropské klíšťové encefalitidy – diagnóza A84.1 dle MKN-10, z toho 412 (58 %) u mužů a 298 (42 %) u žen. Incidence 6,60/100000 obyvatel byla jen mírně nižší než pětiletý průměr. V sezóně 2022 se případy objevovaly od února do listopadu s dvěma vrcholy v červenci a v říjnu. Nejvyšší incidence byla ve věkových skupinách mezi 60–74 lety (od 8,48 do 9,28/100000), 40–44 lety (8,04/100000) a dále u dětí 5–9letých (7,83/100000). Střednědobý trend výskytu je mírně stoupající ve všech věkových skupinách, zvyšuje se podíl případů u předškolních a školních dětí. Podle kraje hlášení byla největší nemocnost v kraji Jihočeském (20,02/100 000), Vysočina (11,51/100 000 obyvatel) a Zlínském (10,36/100000). K nákaze docházelo na území všech 77 okresů České republiky, nejvíce osob se nakazilo v Jihočeském kraji (140 případů) a dále v krajích Vysočina (63), Zlínský (59), Olomoucký (58), Středočeský (53), Moravskoslezský (50). Nejfrekventovanější klinickou formou byla meningoencefalitida u 473 (69,1 %) případů, dále meningitida u 173 (25,3 %), encefalomyelitidu prodělalo 18 (2,6 %) z osob s vyplněným údajem o formě onemocnění. Došlo k úmrtí u 2 nemocných, smrtnost 0,28 % byla nižší než v minulých letech. Dvě třetiny osob udávaly přenos klíštětem. Tři osoby onemocněly po konzumaci mléka. Očkování hrazené osobám od 50 let zavedené od 1. 1. 2022 se na výskytu v roce 2022 ještě neprojevilo. Vakcinace je doporučena všem věkovým skupinám od 1 roku a napříč populací nespecifická opatření, což je ochrana proti přenosu nákazy přisátím klíštěte a vyhnutí se konzumaci nepasterovaného mléka.
Keywords: Age Factors; věkové faktory; Disease Notification; Czech Republic; lidé; Incidence; Vaccination; hlášení nemocí; Encephalitis, Tick-Borne; incidence; Humans; surveillance populace; Česká republika; Population Surveillance; vakcinace; klíšťová encefalitida