Stupňované cílové saturace dle postmenstruačního stáří - Matoušek, Josef (Česko-slovenská neonatologie, 2023)
Příspěvek obsahuje český překlad doporučení European consensus guidelines on the management of respiratory distress syndrome ohledně používání oxygenoterapie u nezralých novorozenců, doplněný o nové patofyziologické poznatky, na jejichž základě může v budoucnu dojít k úpravě a individualizaci používání oxygenoterapie podle gestačního stáří pacienta.
Keywords: novorozenec; Infant, Newborn; Oxygen Inhalation Therapy; saturace kyslíkem; Infant, Premature; Oxygen Saturation; Humans; postmenstruační věk; lidé; oxygenoterapie; novorozenec nedonošený