Komplementový systém - poruchy a diagnostika - Martinek, Jan; Lochmanová, Alexandra; Gumulec, Jaromír (Transfuze a hematologie dnes, 2023)
Komplementový systém je klíčovou složkou vrozené imunity. Skládá se z 50 plazmatických a membránových proteinů, které tvoří tři odlišné, ale překrývající se dráhy aktivace, stejně jako společnou terminální lytickou kaskádu a síť regulátorů a receptorů. Poruchy komplementu se mohou podílet na vzniku imunodeficiencí, autoimunit, malignit, infekčních onemocnění a na chorobách spojených s dysregulací komplementu. Striktní dodržování pravidel preanalytické fáze vyšetření je zásadní pro laboratorní diagnostiku. Pro komplexní posouzení funkce a zapojení komplementu do imunopatologických procesů, musíme testovat celou paletu vyšetření (od funkčních testů, vyšetření jednotlivých složek komplementu, až po genetickou analýzu).
Keywords: Complement Hemolytic Activity Assay; Complement System Proteins; lidé; atypický hemolyticko-uremický syndrom; Atypical Hemolytic Uremic Syndrome; komplement; test hemolytické aktivity komplementu; Humans