Chirurgická léčba onemocnění prsu v Nemocnici Na Františku v letech 2017-2021 - Englcová, B; Erhart, David; Kulhánek, Josef; Vejrostová, Lucie; Pros, Jakub; Polách Nguyenová, G; Burian, Marek; Jakeš, Tomáš; Ston, Robert (Miniinvazívna chirurgia a endoskopia, chirurgia súčasnosti, 2022)
Úvod: Karcinom prsu je jedním z nejčastějších zhoubných novotvarů u žen v České republice. V roce 2018 bylo nově diagnostikováno 7182 žen. Léčba karcinomu prsu vyžaduje komplexní terapeutický přístup, multioborovou spolupráci a individuální rozhovor s pacientkou s následným výběrem nejvhodnějšího typu operačního výkonu. Metody: Retrospektivním sběrem dat byl zhodnocen soubor celkem 1573 operačních výkonů provedených u 1531 osob v NNF v letech 2017 až 2021. Hodnocen byl typ chirurgického zákroku na prsu a na axilárních uzlinách, množství komplikací a nutnost reoperace pro pozitivní sentinelovou uzlinu, pozitivní okraj resekátu a pooperační krvácení a srovnání výsledků s literárními údaji. Výsledky: Celkem odoperováno 1298 (82,5 %) výkonů pro zhoubný novotvar a 275 (17,5 %) pro benigní lézi. Nejčastějším výkonem na prsu byla parciální resekce žlázy, u mužů byly indikovány pouze ablace. Provedeno 1225 výkonů na axilárních uzlinách. Nejčastější byl odběr sentinelové uzliny – 962 (78,5 %). Bylo indikováno celkem 146 (9,3 %) reoperací – pro pozitivní resekční okraj 60x (3,8 %), pro pozitivní sentinelovou uzlinu 48x (3,1 %), pro krvácení 38x (2,4 %). Nejčetnější komplikací výkonů byl serom – 315 (20%). Závěr: Přístup ke každé pacientce i pacientovi musí být individuální a musí brát v potaz i přání nemocné. Vše musí být v souladu s onkologickými doporučeními a postupy.