Rodičovské vyhoření – základní psychometrické charakteristiky české verze dotazníku Parental Burnout Assessment (PBA) a souvislost rodičovského vyhoření s demografickými ukazateli - Kuběnová, Vanda; Kuběna, Aleš; Dolejš, Martin; Bílková, Zuzana; Van Bakel, Hedwig; Bajgarová, Zdeňka (Československá psychologie, 2023)
Cíle. Rodičovské vyhoření je relativně nově zkoumaným fenoménem, projevuje se vyčerpáním v rodičovské roli, emocionálním odstupem od vlastních dětí a negativním hodnocením sebe jako rodiče. Parental Burnout Assessment (PBA) je v současnosti zlatým standardem v měření rodičovského vyhoření. Cílem této studie bylo prozkoumat psychometrické vlastnosti českého překladu Parental Burnout Assessment – otestovat jeho shodu s teoretickou čtyřfaktorovou strukturou, určit jeho vnitřní konzistenci a dále souvislosti mezi skórem rodičovského vyhoření a některými sociodemografickými charakteristikami. Metody. Vzorek sestával z 355 rodičů žijících v České republice (219 matek a 136 otců), struktura vzdělání výzkumného vzorku neodpovídala normální populaci České republiky (vyšší frekvence rodičů s vysokoškolským vzděláním). Studie byla provedena v rámci druhé vlny mezinárodního výzkumu rodičovského vyhoření (International Investigation of Parental Burnout; IIPB; Factors in Parental Satisfaction and Exhaustion). Hypotézy. Autoři očekávali dobrou reliabilitu (konzistenci) české verze škály, vyšší vyhoření u matek ve srovnání s otci a nízkou korelaci s dalšími sociodemografickými faktory. Statistická analýza. Faktorová struktura byla zkoumána konfirmační faktorovou analýzou. Pro testování vnitřní konzistence bylo použito McDonaldovo omega, pro výpočet vztahů mezi sociodemografickými proměnnými a rodičovským vyhořením neparametrické Kendallovy korelace. Výsledky. Konfirmační faktorová analýza podpořila čtyřfaktorový model i model s jedním latentním faktorem druhého řádu. Vnitřní konzistence měřená pomocí McDonaldovy omegy byla vysoká. Matky vykazovaly vyšší rodičovské vyhoření ve srovnání s otci a vyhoření matek se zvyšovalo s počtem dětí a s počtem dětí mladších 4 let. Vyhoření otců se zvyšovalo s počtem synů a počtem dětí ve věku 5 až 9 let. Limity výzkumu. Hlavním limitem studie byla nereprezentativita vzorku, a to zejména vysoká úroveň vzdělání respondentů. Dalším limitem je to, že data byla sbírána v období končící první vlny epidemie covidu-19, což mohlo ovlivnit míru vyhoření českých rodičů.