Když selžou dvě chlopně, přichází na řadu třetí (transkatétrová implantace chlopeň do chlopně) - Komorová, Zuzana; Sitar, Jan; Seménka, Jiří; Groch, Ladislav; Špinarová, Lenka; Ďurčanská, Karin (Intervenční a akutní kardiologie, 2023)
Případ popisuje 90letou pacientku s námahovou dušností funkční klasifikace NYHA III po chirurgické náhradě aortální chlopně bezešvou bioprotézou Sorin Perceval S v roce 2014 s poměrně časnou (za 6 let), vysoce významnou (AVA 0,3 cm2) a vysoce symptomatickou degenerací bioprotézy s těžkou depresí systolické funkce levé komory s ejekční frakcí (EF LK) 25 %. Pacientka podstoupila v kardiocentru transkatétrovou implantaci aortální chlopně Valve‐in‐Valve (TAVI ViV) s použitím chlopně CoreValve Evolute R o průměru 23 mm s časně optimálními tonometrickými, angiografickými, echokardiografickými a klinickými výsledky. Zákrok a následná hospitalizace proběhly bez větších komplikací. Příznivý průběh přetrvával i po 18 měsících klinického sledování.
Keywords: Transcatheter Aortic Valve Replacement; Aged, 80 and over; echokardiografie; lidé; Aortic Valve Stenosis; transkatetrální implantace aortální chlopně; senioři nad 80 let; Humans; Female; aortální stenóza; ženské pohlaví; Echocardiography