Biomarkery microRNA v diagnostice onkologické kardiotoxicity - Kušnierová, Pavlína; Švagera, Zdeněk; Michnová, Olga; Hložánková, Martina; Kosztyu, Petr; Chalupová, Lenka; Dvořáková, B; Seidlová, Veronika; Petr, Róbert; Knot, Jiří; Koževnikovová, Renata; Cvek, Jakub; et al. (Klinická biochemie a metabolismus, 2023)
MicroRNA jsou krátké (18-24 nukleotidů) nekódující, velmi stabilní molekuly RNA, jejichž funkce zahrnuje vše od regulace klíčových signálních drah na molekulární úrovni až po rychlou buněčnou odpověď organismu na patologické stavy. microRNA jsou stabilní v tělních tekutinách a představují velmi perspektivní diagnostický cíl pro včasnou identifikaci široké škály onemocnění. V tomto souhrnném článku je uveden přehled kandidátních diagnostických miRNA vhodných pro využití v diagnostice onkologické kardiotoxicity.