Kryokonzervovaná amniová membrána v léčbě dlouhodobě se nehojících ran - metodika léčby - Svobodová, Alžběta; Žemličková, Martina; Horváth, Vojtěch; Fiala, Radovan; Lindner, Jaroslav; Burkert, Jan; Štádler, Petr; Bednár, Jan; Balogh, Lukáš; Jirsová, Kateřina (Česko-slovenská dermatologie, 2023)
Cíl: Představit použití lidské kryokonzervované amniové membrány (AM) v léčbě chronických ran, specifikovat indikační kritéria pro její aplikaci, protokol aplikace a metodiku převazů. Dalším cílem je seznámení se souhrnnými výsledky studie léčby chronických nehojících se ran pomocí AM a s predikcí zhojení dle dynamiky léčby. Materiály a metody: Standardizace léčby pomocí kryokonzervované AM proběhla v rámci multicentrické studie ve třech klinických centrech. Pacientům s chronickými ranami, kteří se nehojili v průměru po dobu 34 měsíců (minimálně šest týdnů), byla aplikována AM, s pravidelnými vizitami po sedmi dnech. Výsledky: Z 35 pacientů s 43 ranami různé etiologie, bylo po aplikaci AM zcela zhojeno 24 ran (56 %), 10 ran bylo zhojeno částečně (> 50 % plochy rány) (23 %), 9 ran (21 %) se zhojit nepodařilo. Během léčby AM zaznamenali pacienti silný analgetický účinek. Sledování dynamiky hojení vedlo ke stanovení predikčního intervalu pro posouzení schopnosti rány zhojit se pomocí AM na 10–12 týdnů. Závěr: Léčba chronických ran pomocí AM přináší prospěch indikovaným pacientům, jak v akceleraci hojení, tak ve zlepšení kvality života, a to zejména snížení bolesti v oblasti rány.
Keywords: Membranes; biologické krytí; placenta; Biological Dressings; Wound Healing; hojení ran; lidé; Placenta; membrány; výsledek terapie; Amnion; Humans; amnion; kryoprezervace; Wounds and Injuries; Treatment Outcome; Cryopreservation; rány a poranění