Apolipoproteiny v kontextu metabolismu lipoproteinů - Labanczová, Magdalena (Klinická biochemie a metabolismus, 2023)
Aterosklerotická kardiovaskulární onemocnění (AS KVO) patří k hlavním příčinám morbidity a mortality celosvětově, a to i přes nejmodernější léčbu. Velký podíl na tom mají civilizační choroby, jako jsou diabetes mellitus 2. typu, obezita a metabolický syndrom, které jsou se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem spojené. Doprovází je abnormality v lipoproteinovém metabolismu, což vede k rozvoji aterosklerózy, a tím i vzniku AS KVO. Aktuální doporučení odborných společností, EAS a ESC, zmiňují vzhledem k silné pozitivní asociaci s KVO jako hlavní léčebný cíl pro redukci kardiovaskulárního rizika snížení hladiny LDL-C. Současné metody měření LDL-C, jako je Friedewaldova rovnice, mají své limity. Proto je nutný vývoj dalších biochemických analytických metod pro měření LDL-C a hledání vhodných alternativních markerů pro přesnější stanovení kardiovaskulárního rizika. Apolipoproteiny, zejména ApoB a apoC-III, se ukazují jako potenciální doplňkové markery rizika AS KVO, podpořené nově standardizovanými technikami měření. Vzhledem ke složitosti metabolismu lipoproteinů je pro pochopení rizika vzniku AS KVO nezbytné hlubší porozumění apolipoproteinům a lipoproteinům. Tento článek stručně popisuje metabolismus jednotlivých lipoproteinů s důrazem na úlohu apolipoproteinů, zejména apoC-III.