Stav analytické a postanalytické harmonizace u měření glykovaného hemoglobinu HbA1c - Friedecký, Bedřich; Kratochvíla, Josef; Wiewiorka, Ondřej (Klinická biochemie a metabolismus, 2023)
Cíl: Popsat stav harmonizace měření HbA1c pomocí výsledků rozsáhlých mezilaboratorních studií. Materiál a metody: Použity výsledky studií NGSP-CAP s jednotkou měření v procentech HbA 1c a studií EurA1c s výsledky v jednotkách mmol/mol. Byly hodnoceny preciznost, bias, vliv různých hodnot APS na kvalitu interpretace, potenciál využití biologických variabilit. Výsledky a diskuse: Navzdory obecně dobré srovnatelnosti výsledků mezi programy externího hodnocení kvality, metodami a zeměmi, přetrvává vysoký počet laboratoří s neuspokojivou precizností a bias, což je důsledkem používání některých IVD prostředků nedostatečné kvality. Signifikantní rozdíly v preciznosti jsou důsledkem použití rozdílných jednotek měření. Kvalita analytické technologie není na potřebné úrovni personalizovaného přístupu. Proto hodnoty APS, odvozené z biologických variabilit, nelze aplikovat v kontrole kvality. Experty navržené hodnoty APS (6 % pro jednotky NGSP a 8 % pro jednotky IFCC) jsou v dané chvíli optimální a mohou být oporou harmonizace, externího hodnocení kvality a nástrojem postupů, aplikujících umělou inteligenci a strojové učení v blízké budoucnosti. Absolutní podmínkou je komutabilita referenčních materiálů (vzorky plné krve).