Trojkombinační léčba bronchiálního astmatu - Milota, Tomáš; Šalamúnová, Petra (Alergie (Praha, Print), 2023)
Porozumění úloze acetylcholinu v patogenezi bronchiálního astmatu umožnilo rozšíření spektra léčivých přípravků především u pacientů s těžšími formami onemocnění, u kterých nebylo dosaženo dostatečné úrovně kontroly standardními dávkami inhalačních kortikosteroidů a dlouhodobě působících beta-2 agonistů. V současné době je k dispozici trojkombinační léčba s těmito farmaky a dlouhodobě působícím anticholinergikem. Jedním z prvním dostupných léčivých přípravků byl beklomethason dipropionát/formoterol furoát/glycopyrronium, který potvrdil svou účinnost a bezpečnost v klinických studiích TRIMARAN a TRIGGER.
Keywords: aplikace inhalační; studie TRIMARAN; Adrenergic beta-2 Receptor Agonists; Clinical Trials as Topic; Asthma; bronchiální astma; Humans; hormony kůry nadledvin; Adrenal Cortex Hormones; Drug Therapy, Combination; studie TRIGGER; lidé; kombinovaná farmakoterapie; Administration, Inhalation; antagonisté muskarinových receptorů; agonisté beta-2-adrenergních receptorů; Muscarinic Antagonists; klinické zkoušky jako téma