Možnosti rekonstrukce chrupu v bezzubé horní čelisti. Přehledový článek - Frolo, Mária; Charvát, Jindřich (LKS, 2023)
Souhrn: Článek popisuje možnosti protetické léčby v bezzubé horní čelisti. Jsou diskutovány indikace a různé typy snímatelných náhrad, především pak rekonstrukční alternativy s využitím zubních implantátů. Zabýváme se náhradami jak fixními, tak i snímatelnými. V preventivní a léčebné stomatologii dochází každoročně k nepopiratelnému pokroku, přesto bezzubost stále představuje výzvu pro zubní lékaře na celém světě. Možnosti rekonstrukce chrupu v horní čelisti jsou poměrně rozmanité a stále není jednoduché zvolit vyhovující typ ošetření, od celkové snímatelné náhrady až po řešení s různým počtem implantátů a použitými retenčními systémy. I když se zabýváme rehabilitací bezzubé horní čelisti, je vždy nezbytné vzít v úvahu nejen situaci v protilehlé čelisti, ale stav celého stomatognátního systému. Důležité je přání pacienta, tedy zda akceptuje snímatelnou náhradu, zda je vůbec schopen si zvyknout na deskou překryté patro, nebo zda si přeje výhradně fixní řešení. Někteří pacienti si přejí volné patro, ale smíří se i se snímatelnou náhradou, která má u některých hybridních náhrad podkovovitý tvar, a přitom plnohodnotně doplňuje atrofický alveol. Cílem tohoto sdělení je usnadnit rozhodovací proces pro každodenní praxi
Keywords: zubní implantáty; Dentures; lidé; zubní náhrady; Humans; Mouth, Edentulous; Dental Implants; ústa bezzubá