Management chirurgické léčby kolorektálního traumatu ve válečných podmínkách - Dušek, Tomáš; Kotek, Jiří; Lochman, Petr (Rozhledy v chirurgii, 2023)
Kolorektální trauma se v soudobých válečných konfliktech vyskytuje v 5–10 %. Nejčastější příčinou je střelné nebo střepinové poranění, kontuzně-lacerační mechanismus je ve válečné zóně ojedinělý. I přes moderní léčebné postupy je ale zatíženo vysokou mírou morbidity, zejména pokud není včas diagnostikováno a léčeno. Management chirurgické léčby upřesňují jednoduchá skórovací schémata – colon injury scale, rectal injury scale a Flintův skórovací systém. Resekční výkony tračníku s primární nebo odloženou anastomózou nemají vyšší riziko komplikovaného hojení a v dnešní době jsou upřednostňovány před konstrukcí terminálních stomií. Ty jsou indikovány při závažné oběhové nestabilitě při hemoragicko-traumatickém nebo septickém šoku s pokročilou difuzní peritonitidou. K traumatu intraperitoneálního segmentu rekta se přistupuje stejně jako k tračníku. Poranění extraperitoneálního rekta bez devastace měkkých tkání může být ošetřeno transanální suturou nebo i bez ní. Naopak devastující poranění rekta spolu s měkkými tkáněmi pánve se mají primárně zajistit derivační stomií a odloženou rekonstrukcí. Presakrální drenáž nebo laváž rekta již nejsou doporučovány.
Keywords: Abdominal Injuries; poranění břicha; Anastomosis, Surgical; Wounds, Penetrating; kolon; anastomóza chirurgická; lidé; Rectum; válečná poranění; rektum; War-Related Injuries; Humans; Colon; penetrující rány