Chirurgická terapie chronické dysfunkce plicního štěpu - Novysedlák, René; Tavandžis, Janis; Balko, Jan; Ozaniak Střížová, Zuzana; Vachtenheim, Jiří; Lischke, Robert (Rozhledy v chirurgii, 2023)
Transplantace plic je v současnosti celosvětově uznávaným a etablovaným terapeutickým postupem u vybraných chronických plicních onemocnění v terminálním stadiu respiračního selhání. Na dlouhodobé přežívání pacientů po transplantaci plic má vliv mnoho faktorů, přičemž jedním z nejzásadnějších je rozvoj chronické dysfunkce plicního štěpu (chronic lung allograft dysfunction, CLAD). Předkládaný text shrnuje současné poznatky o histopatologickém obrazu CLAD a jeho klinické charakteristice. Dále popisuje retransplantaci plic jako jedinou možnost kauzální terapie, její možné komplikace a výsledky u standardních i urgentních pacientů čekajících na vhodný orgán s podporou extrakorporální membránové oxygenace. Významnou chirurgickou modalitou potenciálně vedoucí ke zlepšení stavu pacientů je fundoplikace. Indikace a výsledky tohoto chirurgického postupu jsou rozebrány v samostatné kapitole. Dále jsou nastíněny některé nechirurgické možnosti léčby, jejichž cílem je zpomalení progrese CLAD a probíhající výzkum zaměřený na prodloužení života těchto pacientů.
Keywords: Lung Transplantation; lidé; transplantace plic; rejekce štěpu; Chronic Disease; Graft Rejection; Bronchiolitis Obliterans; Humans; Fundoplication; fundoplikace; chronická rejekce plicního štěpu; alografty; obliterující bronchiolitida; chronická nemoc; Allografts; retransplantace plic