Pooperační delirium - Urbánek, Libor; Urbánková, Pavla; Satinský, Igor; Trávníček, Tomáš; Penka, Igor; Hruda, Jan (Rozhledy v chirurgii, 2023)
Pooperační delirium je závažná komplikace, vyskytující se u pacientů především nad 65 let. V této věkové kategorii patří k častým komplikacím a jeho projevy jsou popisovány až u 50 % operovaných. Pooperační delirium svojí závažností výrazně ovlivňuje jak pooperační morbiditu, tak i mortalitu. Základním předpokladem pro snížení rizika vzniku pooperačního deliria je včasná identifikace rizikových pacientů. U nich se pak snažíme cíleně redukovat rizikové faktory pro vznik a rozvoj delirantního stavu. Již při operaci volíme individuální přístup k vedení anestezie. V pooperačním období také preferujeme postupy, které přispívají ke snížení rizika rozvoje deliria. V případě rozvoje této komplikace primárně preferujeme řešení možné příčiny stavu a využíváme nefarmakologické postupy. Farmakologická intervence by měla být vyhrazena jen pro nemocné s hyperaktivní formou deliria. Cílem článku je přiblížit opatření, která pomáhají deliriu předcházet, a současně i využívané léčebné postupy.
Keywords: Dementia; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; pooperační delirium; rizikové faktory; Postoperative Complications; pooperační komplikace; Humans; demence; Emergence Delirium; Preoperative Period; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Risk Factors; předoperační období