Farmakologická léčba hyperpigmentací - Pavlíčková, Elizabeth (Referátový výběr z dermatovenerologie (2002, Print), 2023)
Melanin, který je produkován melanocyty v epidermis, způsobuje výslednou pigmentaci kůže. Aktivita melanocytů spolu s typem a rozložením melaninů je hlavním faktorem, který ovlivňuje rozmanitost kožní pigmentace. Tmavý melanin působí jako ochrana před škodlivými účinky ultrafialového (UV) záření, včetně fotostárnutí a vzniku rakoviny kůže. UV záření naopak aktivuje kožní melanocyty k vyvolání další pigmentace (tj. „cesta opálením“). Dobře charakterizovaná dráha MSH/MC1R- -cAMP-MITF reguluje melanogenezi vyvolanou UV zářením. Farmakologická aktivace této dráhy (tzn. „opalování bez slunce“) představuje potenciální strategii prevence rakoviny kůže, zejména u osob se světlou kůží nebo fototypem I, které se po vystavení UV záření špatně opalují v důsledku inaktivujících polymorfismů MC1R. K hyperpigmentaci kůže může docházet také v důsledku zánětlivých procesů a dermatologických poruch, jako je melasma. Poruchy hyperpigmentace, jako je melasma, pozánětlivé pigmentové změny a lentigo, představují pro osoby různých etnik významné kosmetické problémy. Přírodní složky získávají na popularitě jako alternativní, bezpečné a účinné lokální depigmentační prostředky. V tomto článku se zabýváme melanogenezí a látkami, které na tuto cestu cílí.
Keywords: bělicí přípravky na kůži; Humans; lidé; Hyperpigmentation; Skin Lightening Preparations; hyperpigmentace