Increasing the efficiency of hypolipidemic therapy with the combined use of quercetin in patients with non-alcoholic fatty liver disease on the background of the metabolic syndrome - Kravchenko, Lyudmila; Unhurian, Liana; Kotiuzhinska Svetlana; Ivanova, Yana; Obrazenko, Maya; Zahorodnya, Liudmyla; Yamilova, Tetiana (Česká a slovenská farmacie, 2023)
Článek analyzuje výsledky souboru biochemických ukazatelů v průběhu léčby současným užíváním rosuvastatinu a kvercetinu u pacientů s metabolickým syndromem (MS) v kombinaci s nealkoholickou steatózou jater. Byly zjištěny změny biochemických ukazatelů v krvi, které byly prezentovány u MS a které jsou důležité pro odhalení obecných biologických mechanismů vývoje a vzájemných vztahů mezi složkami MS a nealkoholickou steatózou jater. Byl zaznamenán vliv zvýšení hladiny volného cholesterolu, triglyceridů a aktivace volných radikálů oxidace lipidů s následnouakumulací produktů oxidačního stresu. V průběhu dlouhodobé hypolipidemické léčby (90 dní) bylo 86 pacientů s nealkoholickou steatózou jater a souvisejícím metabolickým syndromem předem rozděleno do dvou skupin: srovnávací skupina (45 pacientů), která byla léčena základní terapií – pouze rosuvastatinem, hlavní skupina (41 pacientů) dostávala kvercetin spolu s rosuvastatinem – 40 mg 3krát denně, byla provedena klinická a laboratorně-instrumentální vyšetření. Devadesátý den léčby byly u všech pacientů zaznamenány pozitivní výsledky funkčního stavu jater a lipidového spektra krve.Byla prokázána významnější výhoda léčebné kombinace rosuvastatinu s kvercetinem. Zařazení kvercetinu přispělo ke snížení intenzity oxidačního stresu, posílení antioxidační ochranné aktivity, v důsledku čehož došlo ke snížení apoptózyhepatocytů (hladina cytokeratinu-18 se snížila 1,27krát). Studie prokázaly možnost kombinovaného užívání kvercetinu s rosuvastatinem v prevenci rozvoje a progrese metabolických poruch spojených s nealkoholickou jaterní steatózou.
Keywords: Rosuvastatin Calcium; klinická studie jako téma; metabolický syndrom; Clinical Studies as Topic; Humans; quercetin; rosuvastatin kalcium; lidé; kombinovaná farmakoterapie; Non-alcoholic Fatty Liver Disease; Metabolic Syndrome; Drug Therapy, Combination; nealkoholová steatóza jater; Quercetin