Krátká a spontánně ustupující nevysvětlitelná zdravotní událost u novorozence a kojence (BRUE) - Komyšáková, Michala; Novotný, Vojtěch; Obermannová, Barbora (Česko-slovenská pediatrie, 2023)
BRUE (brief resolved unexplained event) je nový pojem, vytvořený v roce 2016 americkou pediatrickou akademií, který nahradil dříve užívaný pojem ALTE (apparently life threatening event). K této změně došlo pro nepřesnou povahu původní definice ALTE, která byla obtížně aplikovatelná v klinické praxi. Jako BRUE označujeme krátkou a spontánně ustupující nevysvětlitelnou zdravotní událost, která se objevila u dítěte do jednoho roku věku a splnila daná kritéria. Mezi možné příznaky BRUE patří nepravidelné dýchání, změna barvy kůže či svalového napětí a/nebo porucha vědomí. Jedná se o diagnózu per exclusionem, pokud se nám nepodařilo objasnit etiopatogenezi daného stavu. Cílem článku je vymezení pojmu BRUE a jeho kritérií, stanovení míry rizikovosti pacienta a doporučení dalšího vyšetření.
Keywords: kojenec; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Infant; BRUE; lidé; Practice Guidelines as Topic; Infant, Newborn; Humans; Brief, Resolved, Unexplained Event; novorozenec