Prehypertenze a hypertenze u dětí a dospělých: vliv nadměrné konzumace soli a cukru - Janda, Jan; Velemínský, Miloš (Česko-slovenská pediatrie, 2023)
Autoři definují pojem prehypertenze (PHT) a hypertenze (HT), uvedena je jejich prevalence u dětí a dospělých. Upozorňujeme na tzv. programming PHT a HT již v prenatálním a časném postnatálním období. Uveden je přehled konzumace soli u nás a ve světě ve vztahu k PHT a HT a komplikacím kardiovaskulárních onemocnění (KVO). Je vysvětlen pojem senzitivita, resp. rezistence při nadměrné dodávce soli podmiňující vzestup krevního tlaku (TK). Stručně jsou uvedeny názory na patofyziologii PHT a HT, shrnuta fakta o konzumaci soli v historii a současnosti a možnosti prevence KVO. Rizika PHT/HT jsou v současnosti spojena s narůstajícím výskytem nadváhy/obezity u dětí a dorostu, ty jsou často spojeny s vysokou konzumací nejen soli, ale i cukru. Shrnujeme zásady primární prevence PHT/HT a komplikací KVO se zdůrazněním nefarmakologické intervence. Prevence by měla začít již ve věku, kdy o jedince pečují pediatři.
Keywords: hypertenze; Heart Disease Risk Factors; Prehypertension; Child; dítě; prevalence; Adult; dospělí; prehypertenze; měření krevního tlaku; Hypertension; dieta s nízkým obsahem soli; Sodium Chloride, Dietary; Diet, Sodium-Restricted; lidé; Humans; Prevalence; kuchyňská sůl; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Blood Pressure Determination