Úrazy břicha u dětí - identifikace, základní principy klinické rozvahy a léčby - Trávníček, Bořek; Nowaková, Markéta; Dudík, Igor; Pavlíček, Jan (Česko-slovenská pediatrie, 2024)
Poranění břicha u dětí patří k významným úrazům, převažuje zavřený (tupý) typ poranění, nejčastěji poraněnými orgány jsou slezina, játra a ledviny. Při nerozpoznání poranění orgánů a intraabdominálního krvácení ohrožuje pacienta akutně vývoj hemoragického šoku nebo subakutně rozvoj infekčních komplikací. Důležité je správné klinické a zobrazovací vyšetření k identifikaci krvácení a stupně poškození orgánů a správně navržená terapie. Ze zobrazovacích metod se dnes nejlépe uplatňuje FAST (focused assessment with sonography in trauma) v kombinaci s CT (computer tomography) s podáním kontrastní látky. V léčbě břišních úrazů dětí dominuje konzervativní přístup a neoperační management, podmínkou je zajištění hemodynamické stability a optimální monitoring. Z invazivních terapeutických postupů je možné ošetření krvácení ve spolupráci s intervenčním radiologem nebo chirurgický zákrok. Při izolovaném poranění je prognóza dobrá, při kombinaci s polytraumatem nitrobřišní poranění zvyšuje mortalitu dítěte.
Keywords: hemoragický šok; Accidents; lidé; ultrasonografie; poranění břicha; dítě; úrazy a nehody; Child; Humans; Ultrasonography; Surgical Procedures, Operative; Abdominal Injuries; Shock, Hemorrhagic; chirurgie operační