Určení fází paliativní péče u klientů v domově pro seniory - představení nového dotazníku - Hrnčiariková, Dana; Lorencová, Ludmila; Bašková, Markéta; Andrejsová, Dana (Geriatrie a Gerontologie, 2023)
Schopnost poskytnout paliativní péči v domovech pro seniory hraje důležitou roli, i když ne všichni klienti ji v určitý čas vyžadují. Hledali jsme nástroj, který by pomohl určit klienty, kteří by měli benefit z poskytnuté paliativní péče. Vytvořili jsme dotazník rozlišující fáze paliativní péče přizpůsobený klientům domovů pro seniory. Jako pilotní projekt jsme testovali dotazník v Domově důchodců Dvůr Králové nad Labem. Výsledky: Pomocí dotazníku jsme rozlišili 8 klientů ve 3. fázi (9,84 %), 19 klientů ve 2. fázi (22,89 %), 56 klientů (67,47 %) v 1. fázi nebo křehké. Pouze 30 klientů (36,15 %) ze všech mělo závažné chronické progredující onemocnění. V prvních 3 měsících zemřeli 3 klienti (37,5 %) ve 3. fázi a 2 klienti (10,5 %) ve 2. fázi paliativní péče. Po 1 roce zemřeli celkem 4 klienti (50 %) ve skupině ve 3. fázi paliativní péče, 9 klientů (47,4 %) ve skupině ve 2. fázi a 5 klientů (8,9 %) ve skupině v 1. fázi paliativní péče. Závěr: Diferenciace fází paliativní péče může hrát důležitou roli v přístupu ke klientům domova pro seniory. Dotazník se vyplňuje poprvé při přijetí klienta a dále po 6 měsících nebo při změně zdravotního stavu. Při přechodu klienta do vyšší fáze je informován multidisciplinární tým domova pro seniory a je přehodnocen individuální a ošetřovatelský plán klienta.
Keywords: prognóza; Prognosis; Aged, 80 and over; Humans; Palliative Care; lidé; průzkumy a dotazníky; senioři; senioři nad 80 let; Surveys and Questionnaires; Aged; paliativní péče; Homes for the Aged; domovy pro seniory