Brucelóza: přehled aktuálních informací o onemocnění a analýza humánních případů v České republice, 1982-2022 - Špačková, Michaela; Košťálová, Jana; Manďáková, Zdenka; Vlasáková, Veronika (Pracovní lékařství, 2023)
Úvod: Brucelóza je vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění, které se vyskytuje po celém světě. V Evropě se s nákazou můžeme setkat spíše v jižních zemích a u cestovatelů. Cílem práce je přehled aktuálních informací o onemocnění a analýza brucelózy v České republice (dále ČR). Metodika: Na základě rešerše aktuální odborné literatury byl zpracován souhrn informací o brucelóze. Byla provedena analýza publikovaných případů, které se vyskytly v ČR a bývalém Československu bez omezení časem v českém, slovenském a anglickém jazyce, a deskriptivní analýza případů hlášených v rámci celostátního systému pro hlášení infekčních onemocnění (ISPO, EpiDat a ISIN) v ČR v letech 1982–2022. Analyzovaná data byla dále doplněna údaji z týdenních hlášení o aktuální epidemiologické situaci orgánů ochrany veřejného zdraví ČR. Výsledky: V ČR bylo ve sledovaném období hlášeno celkem 27 případů onemocnění brucelózou u lidí, z toho 15 (55,6 %) u mužů a 12 (44,4 %) u žen. Věk nemocných se pohyboval od 5 do 73 let (medián 34, průměr 35,3 let). Informace o importu byly dostupné u 14 případů, všech 14 bylo importováno. Hospitalizováno bylo celkem 7 osob. Etiologické agens byla 24krát Brucella nespecifikovaná, jedenkrát B. melitensis a dvakrát B. abortus. Závěr: V ČR se v současnosti výskyt humánní brucelózy omezuje na ojedinělé, importované případy. Brucelóza skotu se v ČR naposledy vyskytla v roce 1964. U divoce žijících zvířat, zejména zajíců, se může vyskytovat nadále. Přes úsilí veterinářů o kontrolu brucelózy je potřeba na toto onemocnění myslet u nemocných s horečkou nejasného původu, zejména protrahovanou. Zásadní je pečlivě odebraná epidemiologická anamnéza. V ČR rovněž existuje povinnost toto onemocnění, nebo i podezření na ně, hlásit orgánům ochrany veřejného zdraví.
Keywords: zoonózy; Czech Republic; lidé; Brucellosis; Humans; surveillance populace; brucelóza; Zoonoses; Česká republika; Population Surveillance