Biologická rizika při výkonu služby vojáka z povolání - Fajfrová, Jana; Polcarová, Petra; Jehličková, J; Thibaud, Daniel (Pracovní lékařství, 2023)
Výkon služby vojáka z povolání představuje práci rizikovou, kdy dochází k působení kombinace více rizikových faktorů pracovního prostředí. Vedle fyzikálních faktorů se jedná také o biologická rizika, zejména zvýšené riziko expozice infekčním agens, které může vést k potenciaci rizika vzniku a šíření infekčních nemocí v rámci vojenského kolektivu. Specifikem vojenské služby je práce ve velkých a těsných kolektivech, mnohdy probíhající v dislokacích s rozdílnou epidemiologickou situací či za mimořádných situací, které mohou komplikovat přijetí potřebných protiepidemických opatření. Problematiku biologických rizik u vojáků z povolání dosvědčuje i množství hlášených nemoci z povolání přenosných a parazitárních, které dlouhodobě představují kolem 80 % všech nemocí z povolání v rezortu Ministerstva obrany České republiky [1].
Keywords: Czech Republic; Communicable Diseases; ozbrojené síly; lidé; rizikové faktory; nemoci z povolání; Occupational Diseases; Risk Factors; Humans; Parasitic Diseases; infekční nemoci; Česká republika; parazitární nemoci; Military Personnel