Dvacetičtyřhodinové pohybové chování rodin s 3–8letými dětmi a faktory snižující riziko výskytu nadměrné tělesné hmotnosti dětí - Sigmund, Erik; Dygrýn, Jan; Vorlíček, Michal; Voráčová, Jaroslava; Sigmundová, Dagmar (Praktický lékař, 2023)
Cíl: Hlavním cílem studie je pomocí objektivních přístrojů zhodnotit 24hodinové pohybové chování (tj. spánek, sedavé chování a pohybovou aktivitu) u českých rodin s dětmi ve věku 3–8 a identifikovat faktory snižující riziko výskytu nadměrné tělesné hmotnosti u těchto dětí. Metodika: Výzkumný soubor tvoří reprezentativní vzorek 425 rodin z městských a venkovských obcí z regionů Čech, Moravy a Slezska. Všichni členové rodiny dokončili sedmidenní monitorování 24hodinového pohybového chování pomocí akcelerometrů nošených na zápěstí. Antropometrické údaje spolu s potenciálními faktory souvisejícími s tělesnou hmotností byly zjišťovány prostřednictvím dotazníku a rodinného deníku vyplňovaného rodiči. Z-skóre body mass indexu a kategorizace podle percentilových grafů Světové zdravotnické organizace diferencovaný dle věku a pohlaví dítěte byly použity pro stanovení nadváhy a obezity. Faktory snižující míru výskytu nadměrné tělesné hmotnosti byly analyzovány pomocí binární logistické regresní analýzy. Výsledky: Děti s nadměrným sezením v nižší míře splňují doporučení pro spánek a pohybovou aktivitu a méně často společně snídají s rodiči než děti s kratší dobou denního sezení. Mezi výskytem nadměrné tělesné hmotnosti u 3–8letých dívek (19,2 %) a chlapců (18,7 %) nenacházíme statisticky významné odlišnosti, na rozdíl od rodičů, kde ve výskytu obezity (14,4 %OTCOVÉ a 9,5 %MATKY) i nadváhy (46,5 %OTCOVÉ a 20,1 %MATKY) otcové signifikantně (p < 0,05) převyšují matky. Výskyt obezity u rodičů významně (p < 0,05) zvyšuje šanci výskytu nadměrné tělesné hmotnosti u dětí, zatímco kratší doba sedavého chování dětí snižuje riziko výskytu jejich nadměrné tělesné hmotnosti. Závěry: Nadměrné sezení dítěte a obezita rodičů zvyšuje riziko jeho nadváhy a obezity, a to bez ohledu na socioekonomický status rodin nebo pohlaví dětí.
Keywords: sedavý životní styl; Cross-Sectional Studies; předškolní dítě; Obesity; Humans; Family; Czech Republic; rodina; Motor Activity; pohybová aktivita; Česká republika; spánek; Child, Preschool; průřezové studie; Sedentary Behavior; akcelerometrie; Accelerometry; lidé; dítě; Child; Sleep; obezita