Intoxikace ožankou kalamandrou (Teucrium chamaedrys) po požití čaje doporučeného bylinkářkou - rizika fytoterapie - Uličný, Andrej; Běhounková, Milada; Semerád, Otakar (Praktický lékař, 2023)
Fytoterapie, léčba nemocí bylinnými preparáty, se stává stále populárnější metodou léčby nemocí. Terapeutický účinek a toxicita bylinné směsi jsou často závislé na množství účinných látek a požité dávce. Jedním ze zástupců léčivých bylin je ožanka kalamandra (Teucrium chamaedrys). Rostlinka má dlouholetou tradici v lidovém léčitelství, obsahuje celou řadu biologicky aktivních přírodních látek, má antioxidační, antimikrobiální, antitumorózní a protizánětlivé účinky. Pro vysoký počet intoxikací v Evropské unii byly provedeny studie, které prokázaly, že tento druh má také hepatotoxickéúčinky, které způsobují neo-clerodanové diterpenoidy, zejména teukrin A. Pro výskyt těžkých intoxikací v Evropě byl vněkterých zemích Evropské unie vydán zákaz prodeje a použití přípravků s obsahem ožanky k léčebným účelům. V České republice není prodej doplňků stravy a přípravků z ožanky regulován, dají se zakoupit volně ve formě tinktur a kapslí na internetu.
Keywords: Phytotherapy; otrava rostlinami; fytoterapie; lidé; Plants, Medicinal; Plant Poisoning; Middle Aged; ženské pohlaví; lidé středního věku; ožanka; léčivé rostliny; Chemical and Drug Induced Liver Injury; lékové postižení jater; Teucrium; Humans; Female