Doporučený postup pro předoperační funkční vyšetření před plicním resekčním výkonem - Brat, Kristián; Čundrle, Ivan; Svoboda, Michal (Studia pneumologica et phtiseologica, 2023)
Dokument Doporučeného postupu pro předoperační funkční vyšetření před plicním resekčním výkonem vychází k nejnovějších vědeckých poznatků, a upravuje tak dosavadní postupy založené na spirometrii, vyšetření difuzní kapacity plic pro oxid uhelnatý a spiroergometrii. Doporučený postup nově popisuje roli kapnometrie a spiroergometrického parametru ventilační efektivity pro oxid uhličitý, které se stávají klíčovými parametry k posouzení rizik pooperačních plicních komplikací (PPC), které jsou hlavním důvodem mortality pacientů v pooperačním období. Pro možnost kalkulace rizika jsou představeny dva nástroje – jeden z nich pro pacienty schopné podstoupit spiroergometrii, druhý pro ty, kteří spiroergometrii nedokáží, či nechtějí podstoupit, nebo pokud je tato nedostupná. Závěrem jsou shrnuty možnosti, jak pracovat s pacientem se zvýšeným rizikem PPC v rámci zlepšení jeho vyhlídek po plicním resekčním výkonu.
Keywords: Blood Gas Analysis; funkční testy s nízkou senzitivitou; transkutánní měření krevních plynů; lidé; Respiratory Function Tests; pooperační komplikace; hodnocení rizik; Exercise Test; zátěžový test; Risk Assessment; chirurgie plic; ventilační efektivita; Humans; Blood Gas Monitoring, Transcutaneous; Pulmonary Surgical Procedures; nádory plic; tenze oxidu uhličitého na konci výdechu; Lung Neoplasms; respirační funkční testy; Postoperative Complications; předoperační vyšetření; analýza krevních plynů; Surgical Clearance