Diskrepance stagingové a peroperační klasifikace endometriózy pánve dle #Enzian 2021 - Križanová, Katarína; Chvátal, Radek; Križan, Viktor; Shibaeva, Mariia; Hudeček, Robert (Česká gynekologie, 2024)
Cíl: Cílem práce je komparace rozsahu ovariální formy endometriózy diagnostikované v rámci předoperačního stagingu s následným peroperačním nálezem. Definice pozorovaných diskrepancí dle klasifikace #Enzian 2021. Soubor a metodika: Soubor zahrnuje 62 pacientek v reprodukčním věku s předoperačním nálezem ovariálního endometriomu. Pacientky byly rozděleny dle klasifikace #Enzian 2021 do podskupin (O1, O2 + O3) s unilaterálním a bilaterální nálezem. Hodnocena byla procentuální shoda předoperačních a peroperačních nálezů. Výsledky: V hodnocení ovariálního postižení vykazuje ultrazvuková diagnostika předoperačního nálezu téměř 100% shodu s nálezem na vaječnících během operace. Periadnexální adheze byly předoperačně predikovány pouze v polovině případů. Rozdíl v lateralitě byl potvrzen při T3 postižení v podskupině O2 + O3. Při bilaterálním postižení je nález přítomnosti adhezí 3. stupně dvojnásobný. V souboru byla pozorována asociace ovariální formy endometriózy (O2–O3) s hlubokou infiltrující endometriózou malé pánve v 50 %. Závěr: Ovariální forma endometriózy je asociována s výskytem dalších ložisek endometriózy v malé pánvi. V práci bylo potvrzeno, že předoperační staging rozsah postižení malé pánve endometriózou podhodnocuje. Při operačním řešení ovariální formy endometriózy je nutno očekávat rozsáhlý adhezivní proces.
Keywords: Neoplasm Staging; Peritoneal Neoplasms; nádory vaječníků; endometrióza; Endometriosis; retrospektivní studie; lidé; Female; staging nádorů; Ovarian Neoplasms; Retrospective Studies; peritoneální nádory; peroperační doba; Intraoperative Period; ženské pohlaví; Humans