Occult invasive cervical cancer, FIGO stage III, with a negative Pap smear test - clinical presentation and brief review of the literature - Meloni, P; Simari, T; Roberta, L; Cassella, I; Brizio, R; Conturso, R; Russo, D; Júnior Araujo, E; Tonni, G (Česká gynekologie, 2024)
Okultní karcinom je vzácný a bývá diagnostikován náhodně po prosté hysterektomii. Při histologickém vyšetření je obyvkle zjištěno FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) stadium I, vzácně vyšší s negativními předoperačními diagnostickými testy, jako je např. Pap stěr. Popisovaný klinický případ je vzácným případem karcinomu děložního čípku diagnostikovaného v dobe hysterektomie s negativnim exo-endocervikálním Pap stěrem a diagnostickými testy jako je transvaginální ultrazvuk, magnetická rezonance břicha a výpočetní tomografie břicha při diagnóze degenerujícího myomu nebo suspektného karcinomu. Na operačním sále došlo ke změně radikality chirurgického zákroku a operace byla dokončena při odstranění obvyklých prvků a cervikálního prstence a provedení oboustranné pánevní lymfadenektomie. Finální histologické vyšetření indikovalo FIGO stadium III, pro které pacientka podstoupila radioterapii a chemotherapii.
Keywords: náhodný nález; Humans; Neoplasms, Squamous Cell; lidé středního věku; Female; nádory děložního čípku; lidé; Diagnostic Imaging; Lymph Node Excision; Incidental Findings; ženské pohlaví; Papanicolaou Test; Papanicolaouův test; Middle Aged; hysterektomie; Uterine Cervical Neoplasms; lymfadenektomie; Hysterectomy; diagnostické zobrazování; skvamocelulární nádory; klasifikace FIGO