Primary perineal endometriosis - a case report and literature review - Tian, Y; Pei, K; Bai, J; Wang, P (Česká gynekologie, 2024)
Endometrióza je běžné gynekologické onemocnění způsobené usazením aktivních buněk endometria vně děložní dutiny. Ve většině případů se endometrióza vyskytuje v pánvi, tedy v oblasti vaječníků, Douglasova prostoru nebo uterosakrálního vazu. Ve vzácných případech může mimopánevní endometrióza vzniknout v perineu, močových cestách, gastrointestinálním traktu, nervovém systému, hrudníku, podkoží a kůži. Endometrióza perineaobyvkle vzniká sekundárně po poranění při porodu, např. při laceraci perinea nebo episiotomii. Dosud bylo zaznamenáno jen málo případů spontánní endometriózy perinea. V tomto článku popisujeme vzácný případ spontánní hluboké endometriózy perinea. Pozoruhodné je, že pacientka měla typické symptomy v podobě pravidelné bolesti při menstruaci, a to bez porodu nebo poranění perinea v anamnéze. Po pooperačním podání injekce agonisty hormonu uvolňujícího gonadotropin se pacientka plně uzdravila.
Keywords: Perineum; gynekologické chirurgické výkony; menstruační cyklus; Female; hormon uvolňující gonadotropiny; Adult; dospělí; Endometriosis; Ultrasonography; ultrasonografie; ženské pohlaví; Menstrual Cycle; Humans; perineum; lidé; endometrióza; Gonadotropin-Releasing Hormone; Gynecologic Surgical Procedures