ʟ-Asparaginasy a jejich potenciál v medicíně a potravinářství - Pejšková, Lucie; Loužecká, Karolína; Podzimek, Tomáš; Benešová, Eva (Chemické listy, 2023)
ʟ-Asparaginasa (EC 3.5.1.1) je klíčovým enzymem, který hydrolyzuje ʟ-asparagin na ʟ-asparagovou kyselinu a amoniak. Této vlastnosti ʟ-asparaginasy je využíváno v protinádorové terapii k inhibici syntézy proteinů v rakovinných buňkách. ʟ-Asparaginasa je díky tomu základem pro chemoterapii využívanou k léčbě pacientů s akutní lymfoblastickou leukémií v pediatrii. Komerční ʟ-asparaginasy jsou pro aplikace ve zdravotnictví získávány především z Escherichia coli a Erwinia chrysanthemi (přejmenována na Dickeya dadantii). Nicméně, vysoká míra nežádoucích účinků komplikuje dlouhodobé klinické použití ʟ-asparaginasy, a proto se současný výzkum zaměřuje na hledání enzymů nových či na modifikaci vlastností enzymů již známých. Zároveň se ʟ-asparaginasa v posledních letech stala nepostradatelnou pro potravinářský průmysl, ve kterém je uznávána jako jeden z možných prostředků pro odstraňování ʟ-asparaginu z potravin, u kterých hrozí vznik akrylamidu během tepelného zpracování. Tento článek poskytuje přehled informací o současném využití ʟ-asparaginas a jejich úskalích.
Keywords: Asparaginase; Food Technology; Lymphoproliferative Disorders; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; asparaginasa; akutní lymfatická leukemie; potravinářská technologie; Acrylamide; akrylamid; lymfoproliferativní nemoci