Hodnocení kvality života pacientů s poruchou polykání po cévní mozkové příhodě - Volešová, Iva; Mandysová, Petra (Ošetřovatelské perspektivy, 2023)
Východiska: Poruchy polykání u pacientů po cévní mozkové příhodě jsou velmi častou komplikací, která významně ovlivňuje nutrici, hydrataci a psychosociální aspekty pacientova života. Kvalita života pacientů s dysfagií je proto výrazně změněna. Cíl: Vyhledání všech metod hodnocení kvality života u pacientů s poruchou polykání vzniklou po prodělané cévní mozkové příhodě. Metoda: Přehledová studie (scoping review) v elektronických informačních databázích SCOPUS, Web of Science a PubMed. Výsledky: Dohledáno bylo celkem 9 různých nástrojů pro hodnocení kvality života u pacientů po cévní mozkové příhodě, kteří mají poruchu polykání. Tyto metody jsou: SWALQOL, WHOQOL, EQ-5D, MDADI, DHI, OHRQOL, ADL, SAPP a SS-QOL. Závěr: Rešerší nebyl dohledán žádný nástroj hodnocení kvality života pacientů po cévní mozkové příhodě s poruchou polykání, který by byl validován v českém prostředí. Do budoucna je vhodné provést rešerši i v jiných databázích s cílem identifikovat nástroje validované v českém jazyce nebo s cílem nalézt nástroj vhodný pro české prostředí.
Keywords: cévní mozková příhoda; kvalita života; lidé; Deglutition Disorders; Stroke; Quality of Life; poruchy polykání; metaanalýza jako téma; Meta-Analysis as Topic; Humans