Svalové dysbalance a hypermobilita u krasobruslařů mladšího školního věku - Novák Nowická, Eva (Studia Kinanthropologica, 2023)
Krasobruslení je velmi náročný sport z fyzického hlediska. Trenér by měl dbát na to, aby omezoval možná rizika sportování a předcházel zraněním. Hlavním cílem této studie byla snaha prokázat, že u mladých krasobruslařů ve věku od 7 do 12 let dochází vlivem čtyřletého pravidelného tréninku ke vzniku svalových dysbalancí a hypermobility. Sledovaný soubor tvořilo 7 krasobruslařek v mladším školním věku z HC Tábor. Základní charakteristika účastníků byla kategorie nejmladšího a mladšího žactva (věk = 8,71 ± 1,10, výška 135,5 ± 6,8 cm, hmotnost = 32 ± 6,9 kg). K testování svalového zkrácení a oslabení byly použity testy dle Dostálové i Horkela, které vychází z Jandova funkčního svalového testu. Hodnocení probíhalo pozorováním od výchozí polohy přes průběh provedení cviku až po konečnou polohu. Při posuzování splnění daných kritérií prováděného testového cviku jsme vždy přihlíželi k celému rozsahu pohybu, nejen k jeho výchozí a konečné poloze. Všechny testové cviky byly posuzovány binárně. Při měření byly zjištěny svalové dysbalance v oblasti bederního svalstva, vzpřimovačů trupu, šíje a hamstringů. Svalové dysbalance lze vyrovnat konpenzačními cvičeními. Nejvíce zkrácené byly svaly vzpřimovače trupu a zkrácené svaly na zadní straně dolních končetin. Dále také oslabené svaly šíje. Jako velký problém se ukázala hypermobilita.
Keywords: fyzikální vyšetření; Physical Examination; sport pro děti a mládež; Exercise; ženské pohlaví; sportovci; Humans; Skating; bruslení; lidé; Female; Youth Sports; Muscular Diseases; nemoci svalů; dítě; cvičení; Athletes; Child