Špičkové technologie v medicíně: názory odborníků na předpis "uzavřeného okruhu inzulinová pumpa/senzor" pacientovi s pokročilými diabetickými komplikacemi a historií non-adherence k léčbě - kvalitativní studie - Povolná, Ema; Krollová, Pavlína; Bučková, Lucia; Urbanová, Jana; Krejčová, S; Michalec, Juraj; Brunerová, Ludmila; Večeřová, Adina; Blažek, Vratislav; Brož, Jan (Vnitřní lékařství, 2024)
Kazuistika komplikovaného pacienta s diabetem 1. typu (snížená adherence k léčbě, dialyzační program, jednostranná amauróza, chabé sociální zázemí) sloužila osmi respondentům kvalitativní studie jako podklad k úvaze, zda moderní terapie pomocí hybridního uzavřeného okruhu může podobným pacientům pomoci a jak s nimi dále pracovat. Důraz na motivaci pacienta, zapojení blízkého okolí do péče, výběr vhodného přístroje, kvalitní postupná edukace, zvýšená frekvence kontrol v úvodu terapie a pravidelné hodnocení průběhu léčby byly zmiňovány jako zásadní prvky pro efektivní léčbu.
Keywords: adherence pacienta; Insulin Infusion Systems; inzulinové infuzní systémy; lidé; motivace; Motivation; komplikace diabetu; Diabetes Mellitus, Type 1; Humans; Diabetes Complications; Male; mužské pohlaví; Patient Compliance; Middle Aged; diabetes mellitus 1. typu; lidé středního věku