Krvácivé stavy - přehled pro klinickou praxi - Bradáčová, Monika; Hluší, Antonín (Vnitřní lékařství, 2024)
Krvácivé stavy představují situace, které se klinicky projevují krvácením nebo jeho zvýšeným rizikem. Důvodů je celá řada. Vedle anatomických příčin patří mezi hlavní důvody hemoragie porucha hemostázy. Z klinického pohledu jde o situace, kdy je krvácení neúměrné vyvolávajícímu podnětu nebo vzniká spontánně, mohou se také projevovat obtížně stavitelným nebo protrahovaným krvácením po operaci nebo poranění. Podkladem je narušení rovnováhy v důsledku kvantitativní či kvalitativní poruchy některého z hemostatických mechanismů, příčiny se mohou i kombinovat. Cílem příspěvku je poskytnout, ve vymezeném rozsahu, přehled těchto stavů se zdůrazněním aspektů využitelných v běžné klinické praxi.
Keywords: von Willebrand Diseases; Hemorrhage; Homeostasis; Hemophilia A; Humans; lidé; diseminovaná intravaskulární koagulace; trombocytopatie; Blood Platelet Disorders; Purpura, Thrombotic Thrombocytopenic; Disseminated Intravascular Coagulation; homeostáza; krvácení; hemofilie A; von Willebrandova nemoc; trombotická trombocytopenická purpura