Reprodukční plány žen v Česku v kontextu pozdního reprodukčního režimu a pandemie COVID-19 - Slabá, Jitka; Waldaufová, Eva; Šťastná, Anna (Časopis lékařů českých, 2023)
Práce se věnuje krátkodobým (do 3 let) a dlouhodobým (za 3 roky a později) reprodukčním záměrům žen ve věku 18–49 let žijících v Česku. Reprodukční plány jsou převážně formulovány již na prahu dospělosti a pouze 11 % žen mladších 25 let si není svými reprodukčními plány jistých. Narození dítěte je v krátkodobém horizontu s největší intenzitou plánováno ve věku 25–29 a 30–34 let (kdy dítě plánuje 47, respektive 33 % žen), přičemž u bezdětných žen intenzita plánování vrcholí o něco později, ve věku 30–34 a 35–39 let (míra plánování je 54, respektive 50 %). Přání realizovat své reprodukční plány se nevzdávají ani starší ženy. I přes zdravotní rizika spojena s mateřstvím ve vyšším věku, má 20 % bezdětných žen ve věku 40–44 let v plánu mít první dítě v následujících 3 letech nebo později. Krátkodobé i dlouhodobé reprodukční plány se kromě věku a stávajícího počtu dětí liší i dle vzdělání žen. Vysokoškolačky mají vyšší šanci mít v plánu (další) dítě v krátkodobém i dlouhodobém horizontu než ženy s nižším vzděláním. Zároveň jsou krátkodobé plány ovlivněny partnerským statusem žen. V případě dlouhodobých reprodukční záměrů byl pozorován vliv percepce dlouhodobých dopadů pandemie COVID-19.
Keywords: pandemie; dospělí; COVID-19; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Reproductive Behavior; Czech Republic; Surveys and Questionnaires; Česká republika; reprodukční chování; Adult; Adolescent; průzkumy a dotazníky; ženské pohlaví; lidé; mladiství; Pandemics; Female