Otazníky a dotazníky kolem akutního klimakterického syndromu - Fait, Tomáš; Dvořáková, Vlasta (Časopis lékařů českých, 2023)
Akutní klimakterický syndrom má poměrně rozsáhlou symptomatologii, jejímž hlavním zástupcem jsou návaly horka a noční pocení. Jednotlivé příznaky se mohou vyskytovat izolovaně, ale většinou se kombinují; jsou spojeny se změnou hladin neurosteroidů. Správná léčba spočívá v podání hormonální substituční terapie. Míru potíží a hlavně reakci na léčbu lze hodnotit pomocí standardizovaných dotazníků.
Keywords: ženské pohlaví; návaly; pocení; Humans; kvalita života; Syndrome; Hot Flashes; průzkumy a dotazníky; lidé; Sweating; klimakterium; Female; Climacteric; Quality of Life; Menopause; menopauza; syndrom; Surveys and Questionnaires