Přehled difuzních gliomů dle klasifikace WHO 2021, 2. část - difuzní gliomy dětského typu - Hendrych, Michal; Barák, Martin; Valeková, Hana; Kazda, Tomáš; Pospíšil, Petr; Lakomý, Radek; Šána, Jiří; Jančálek, Radim; Hermanová, Markéta (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Pátá edice klasifikace WHO nádorů centrálního nervového systému rozděluje difuzní gliomy do dvou hlavních skupin dle typického věku výskytu: dětský typ, který postihuje především dětské pacienty, a dospělý typ, který se dominantně vyskytuje u pacientů v dospělém věku. Do skupiny difuzních gliomů dětského typu byly recentně zařazeny nové jednotky poprvé definované dle klasifikace WHO 2021. Současně i etablované gliomy prodělaly změny v diagnostických kritériích na podkladě recentních poznatků molekulárně-genetického podkladu. Tato druhá část přehledové práce předkládá souhrn jednotek zařazených do skupiny difuzních gliomů dětského typu dle 5. edice klasifikace WHO nádorů centrálního nervového systému z roku 2021.
Keywords: Glioma; Nervous System Neoplasms; lidé; dítě; Child; Humans; difúzní gliomy dětského typu; gliom; nádory nervového systému