Vztah mezi objemem postresekčního rezidua a celkovým přežíváním pacientů s glioblastomem - studie v rámci jednoho neuroonkologického centra - Halaj, Matej; Kalita, Ondřej; Šlachta, Marek; Valošek, Jan; Burkot, Ondřej; Kouřilová, Pavla; Čecháková, Eva; Doležel, Martin; Hraboš, Dominik; Drábek, Jiří; Kudlová, Pavla; Hrabálek, Lumír (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2024)
Cíl: Cílem této práce je ukázat technické možnosti volumetrického hodnocení objemu rezidua a zhodnotit vliv přesně definovaného objemu reziduálního nádoru na celkové přežívání (overall survival; OS) u pacientů s glioblastomem (GBM). Soubor a metodika: Retrospektivně byli vybráni dospělí pacienti, kteří podstoupili resekční výkon GBM ve FN Olomouc mezi roky 2012 a 2016. Pacienti byli podrobeni pravidelným klinickým a MR kontrolám každé 3 měsíce. Do studie byly zahrnuty časné pooperační snímky MR. U každého pacienta bylo provedeno segmentování nádorového procesu s následným vytvořením 3D modelu objemu nádoru, což umožnilo výpočet jeho objemu před i po operaci. Výsledky: Výsledky retrospektivní analýzy zahrnovaly 50 pacientů. Naše práce ukázala signifikantní prodloužení OS pouze u skupiny bez postkontrastně se sytícího rezidua (medián OS = 16,1 vs. 6,3 měsíce). Pacienti s kombinací radikální resekce a onkoterapie v Stuppově režimu dosáhli dalšího prodloužení OS s průměrem 19,6 měsíce a mediánem 14 měsíců. Závěr: Naše práce popisuje postup výpočtu objemu pooperačního rezidua GBM s využitím snadno dostupného softwaru. Na základě zjištění této studie bylo dosaženo signifikantně lepších léčebných výsledků u pacientů s úplným odstraněním postkontrastně se sytící části GBM doplněným o co nejradikálnější resekci postkontrastně se nesytící části nádoru.
Keywords: Survival Analysis; Postoperative Period; pooperační období; analýza přežití; Gliosarcoma; Neoplasm, Residual; pooperační reziduum; Retrospective Studies; retrospektivní studie; lidé; gliosarkom; Humans; reziduální nádor