Od adjustabilní gastrické bandáže k Roux-Y gastrickému bypassu - kazuistika - Koblihová, Eva; Kasalický, Mojmír; Pažin, Jaroslav; Havlová, Karolina; Pohnán, Radek (Rozhledy v chirurgii, 2024)
Úvod: Adjustabilní gastrická bandáž (AGB) patřila k oblíbeným bariatrickým metodám. Z dlouhodobého hlediska u více než poloviny operovaných selhává, je neúčinná a je potřeba ji ve velké míře odstranit. Z tohoto důvodu je od používání této metody celosvětově ustupováno. Mezi nejčastěji používané revizní bariatrické operace po odstraněné AGB patří sleeve gastrektomie (SG) a Roux-Y gastrický bypass (RYGB). Kazuistika: V kazuistice prezentujeme případ nemocné, které byla odstraněna AGB a provedena tubulizace žaludku s nepříznivým průběhem ve smyslu rozvoje stenózy tubulizovaného žaludku. Proto jí byl proveden jako další revizní výkon RYGB s dobrým efektem. Závěr: Revizní operace jsou technicky náročnější než primární výkony a mají vyšší procento komplikací. Mezi nejčastější revizní operace patří SG a RYGB. Po SG se může vytvořit stenóza tubulizovaného žaludku, která má negativní vliv na nutriční stav nemocného a kvalitu jeho života. Toto lze řešit endoskopickou dilatací a při inefektivitě konverzí na RYGB
Keywords: Female; Gastroplasty; Quality of Life; gastrektomie; Bariatric Surgery; Gastrectomy; kvalita života; Humans; dospělí; Constriction, Pathologic; stenóza; Reoperation; bariatrická chirurgie; lidé; morbidní obezita; Gastric Bypass; gastroplastika; reoperace; ženské pohlaví; Obesity, Morbid; Adult; žaludeční bypass