Kaposiho sarkom. Kazuistika - Polách, Ondřej; Kopecký, Adam; Wandrolová, Zdeňka; Židlík, Vladimír; Němčanský, Jan (Česká a slovenská oftalmologie, 2024)
Cíl: Cílem tohoto kazuistického sdělení je referovat případ pacienta s iatrogenně vzniklým Kaposiho sarkomem s multiorgánovým postižením včetně oční manifestace. Kazuistika: U 74letého pacienta s transplantovanou ledvinou léčeného imunosupresivy došlo ke vzniku iatrogenního Kaposiho sarkomu (KS) obou dolních víček. Nález KS byl následně potvrzen i v oblasti levého předloktí a byla vyjádřena suspekce ložiska v plicích. Nádor v oční lokalizaci byl chirurgicky odstraněn, s negativními okraji dostatečné resekční šíře, bez nutnosti další terapie. Léze na levém předloktí byla kompletně odstraněna. Pacient podstoupil radioterapii ložiska v plicích a byla u něj snížena imunosupresivní terapie. Závěr: Případ poukazuje na důležitost časného rozpoznání KS, jeho bioptickou verifikaci, radikální resekci a multidisciplinární spolupráci. Znalost epidemiologie tohoto onemocnění je stěžejní na cestě ke správné diagnostice.
Keywords: Eyelid Neoplasms; Male; Early Diagnosis; imunosupresivní léčba; Aged; mužské pohlaví; senioři; Kaposiho sarkom; iatrogenní nemoci; lidé; Immunosuppression Therapy; Iatrogenic Disease; Humans; nádory očního víčka; oční nemoci; časná diagnóza; Patient Care Team; týmová péče o pacienty; Eye Diseases; Sarcoma, Kaposi