Hodnocení distribuce dopaminových D2 receptorů pomocí 123I-IBZM SPECT u lateralizovaných a jednostranných dystonií Evaluation of the distribution of dopamine D2 receptors - Lang, Otto; Stejskal, Lubomír; Růžička, Evžen (Nukleární medicína, 2024)
Úvod: Dystonie je syndrom charakterizovaný trvalou svalovou kontrakcí, která má za následek rotační a opakované pohyby částí těla nebo abnormální postoje. Přesná patofyziologie idiopatické dystonie je stále nejasná. Systematický výzkum mimovolných pohybů charakterizovaných stálou lateralitou postojů nebo pohybů nebyl proveden. Cílem naší studie bylo určit symetrii denzity dopaminových D2 receptorů pomocí 123I-IBZM SPECT ve vztahu k rotaci hlavy u pacientů s jednostrannou nebo lateralizovanou dystonií. Metody: Vyšetřili jsme 17 pacientů s klinickou diagnózou cervikální dystonie. Jednalo se o 11 mužů a 6 žen průměrného věku 48 let (25–64). Strukturální poruchy mozku byly vyloučeny pomocí CT a MRI. K hodnocení dopaminových receptorů jsme použili 123I-IBZM, pro zobrazení jsme použili dvoudetektorovou SPECT gama kameru. Hodnotili jsme velikost a intenzitu akumulace radiofarmaka včetně její symetrie ve striatu pomocí pěti různých metod. Rovněž jsme hodnotili spolehlivost metod pomocí inter- a intraobserver variability a metodologické variability. Výsledky: Všechny testované metody, které jsme použili pro hodnocení symetrie akumulace 123I-IBZM ve striatu, jsou stejně spolehlivé včetně nejjednoduššího vizuálního hodnocení. Korelace s klinickým nálezem byla lepší u kvantitativního hodnocení. U 13 ze 17 pacientů s rotační cervikální dystonií byla denzita dopaminových D2 receptorů ve striatu vyšší ispilaterálně vůči směru rotace hlavy. Závěr: Asymetrická hustota dopaminových receptorů, která koresponduje se stranou motorické a posturální asymetrie, podporuje představu, že směr rotačního chování zvířat a směr cervikální dystonie u lidí může být predisponován.
Keywords: dospělí; Statistics as Topic; rotace; dystonie; Female; statistika jako téma; Adult; corpus striatum; ženské pohlaví; Receptors, Dopamine D2; Corpus Striatum; Dystonia; radiofarmaka; lidé; jednofotonová emisní výpočetní tomografie; Tomography, Emission-Computed, Single-Photon; Male; Head Movements; Radiopharmaceuticals; lidé středního věku; mužské pohlaví; Rotation; receptory dopaminu D2; Middle Aged; hlava - pohyby; Humans