Antiischemický efekt ACE inhibitoru perindopril prokázaný perfuzní scintigrafií myokardu (MPI) u pacienta s ischemickou chorobou srdeční - Lang, Otto; Málek, Filip (Nukleární medicína, 2024)
Reverzibilní defekt na perfuzní scintigrafii myokardu znamená zvýšené riziko srdeční příhody, i když koronární angiografie neodhalí závažnou stenózu koronární tepny. Některé studie prokázaly, že antiischemická léčba může redukovat nebo dokonce normalizovat perfuzní poruchu detekovanou při scintigrafii. Mezi léky, které lze v této indikaci použít, patří také inhibitory enzymu konvertujícího angiotenzin, ACE inhibitory. Stabilizují aterosklerotický plak tím, že inhibují proliferaci hladké svaloviny, mají antioxidativní účinek a inhibují také makrofágy. Kromě toho působí antitromboticky tím, že inhibují agregaci krevních destiček a usnadňují fibrinolýzu.
Keywords: inhibitory ACE; lidé středního věku; lidé; Female; Myocardial Perfusion Imaging; perindopril; Myocardial Ischemia; ischemická choroba srdeční; Perindopril; Middle Aged; zobrazování myokardiální perfuze; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; ženské pohlaví; Humans