Compliance of patients with atrial fibrillation using new oral anticoagulants - results survey - Búřilová, Petra; Búřil, Jiří; Haršány, Michal; Dufková, Kamila; Šenkyříková, Marta; Dolanová, Dana; Táborský, Miloš; Pokorná, Andrea (Cor et Vasa, 2024)
Úvod: U pacientů s fibrilací síní užívajících nová perorální antikoagulancia (NOAC) je nezbytné kontinuální užívání léků. Vyšší věk a polymorbidita mohou ovlivnit compliance související s antikoagulační léčbou. Metody: Observační kohortová studie (STROBE) hodnotila compliance pacientů s vybranými kardiovaskulárními diagnózami a dalšími komorbiditami, kteří dostávali NOAC a ambulantní péči na specializovaných klinikách v České republice, v dotazníkovém průzkumu v období od dubna do května 2023. Výsledky: Pacienti splňující kritéria studie byli osloveni ošetřujícím lékařem k zařazení do studie (4 kardiologické a 1 neurologická ambulance). Studie se zúčastnilo celkem 274 pacientů (146 žen, 128 mužů) s hlavní diagnózou fibrilace síní a alespoň jednou potvrzenou vedlejší diagnózou srdečního infarktu, mozkového infarktu, tranzitorní ischemické ataky (TIA), obezity, arteriální hypertenze nebo diabetes mellitus. Statistická analýza potvrdila, že pacienti s anamnézou cévní mozkové mozkové příhody nebo TIA měli vyšší počet pravidelných kontrolních návštěv (jednou za tři měsíce) (p = 0,002492). Analýza dat dále prokázala, že pacienti, kteří byli léčeni kratší dobu, měli tendenci k častějším pravidelným kontrolním návštěvám (délka léčby do 3 měsíců/průměrná kontrola 1,7krát; 3–5 měsíců/0,9krát; 6–12 měsíců/0,7krát). U jednoho pacienta (55 let) s paroxysmální fi brilací síní a diagnózou TIA, který deklaroval nepravidelnost užívání NOAC po dobu 3–5 měsíců léčby, byla zjištěna recidiva TIA. Závěr: Ve sledovaném souboru byla zjištěna vysoká zátěž dalšími komorbiditami spolu s nedostatečnou deklarací pravidelnosti užívání medikace NOAC a z toho plynoucích rizik. Vzhledem k narůstajícímu počtu předepsaných NOAC je nezbytná vhodná edukace pacientů, zejména u starších pacientů s vysokým rizikem cévní mozkové příhody.
Keywords: antikoagulancia; průzkumy a dotazníky; Female; Atrial Fibrillation; Patient Compliance; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Anticoagulants; komorbidita; lidé; Comorbidity; studie STROBE; adherence pacienta; kohortové studie; Cohort Studies; Male; Cardiovascular Diseases; Czech Republic; kardiovaskulární nemoci; Česká republika; fibrilace síní; mužské pohlaví; Humans