Použití multimodálního zobrazování u pacientů s mnohočetnými komorovými extrasystolami - pilotní výsledky - Bednárová, Veronika; Kincl, Vladimír; Pešl, Martin; Panovský, Roman; Stárek, Zdeněk; Feitová, Věra; Krejčí, Jan (Cor et Vasa, 2024)
Poruchy autonomní funkce srdce asociované s komorovými extrasystolami (KES) jsou často spojeny se snížením ejekční frakce a se zvýšenou kardiovaskulární morbiditou a mortalitou. Standardní zobrazovací techniky jako magnetická rezonance srdce (CMR) a koronární angiografie zajišťují vyloučení jiných příčin komorových extrasystol jako ischemie a neischemické fibrózy myokardu, ale nejsou schopny zobrazit narušení autonomního nervového systému srdce. Toto lze studovat pomocí scintigrafie myokardu (SPECT) s použitím 123 I-metajodbenzylguanidinu (MIBG). Vyšetřili jsme pilotní soubor šesti pacientů, z nichž u tří pacientů byla zjištěna porucha v adrenergní inervaci myokardu levé komory, a ty prezentujeme jako kazuistiky.
Keywords: autonomní nervový systém; Multimodal Imaging; Diagnostic Imaging; Autonomic Nervous System; 3-Iodobenzylguanidine; 3-jodobenzylguanidin; lidé; Pilot Projects; pilotní projekty; komorové extrasystoly; Ventricular Premature Complexes; Male; kazuistiky jako téma; diagnostické zobrazování; Aged; multimodální zobrazování; senioři; mužské pohlaví; Myocardial Perfusion Imaging; Myocardium; myokard; zobrazování myokardiální perfuze; Case Reports as Topic; Humans