Nechirurgická léčba karcinomu hrdla dělohy - Sirák, Igor; Pohanková, Denisa; Hodek, Miroslav; Ndukwe, Munachiso Onyedikachi; Práznovec, Ivan (Onkologie, 2024)
Navzdory klesající incidenci a účinné prevenci představuje karcinom hrdla dělohy v České republice nadále veliký společenský a medicínský problém. Ročně se v naší zemi diagnostikuje více než 700 případů zhoubného onemocnění hrdla dělohy, přičemž asi 300 pacientek ročně tomuto onemocnění podlehne. Mezioborová spolupráce, zkušenosti jednotlivých aplikujících odborníků (lékařů, sester, medicínských fyziků a asistentů atd.), moderní přístrojové vybavení i dostupnost inovativních léků mají obrovský dopad na stále se zlepšující prognózu našich pacientek. Přehledový článek sumarizuje aktuální postupy a doporučení v nechirurgické léčbě karcinomu hrdla dělohy.
Keywords: Uterine Cervical Neoplasms; Female; radioterapie; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; nádory děložního čípku; Humans; ženské pohlaví; lidé; cisplatina; imunoterapie; Immunotherapy; brachyterapie; Cisplatin; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Radiotherapy; Brachytherapy